Nu är det dags att gå hem



Nu börjar lugnet sänka sig över tävlingsarenan. Nu är det dags att gå hem. Vi ses i morgon!

Mölndal - anrikaste flaggan?

Mölndal

- Vi tycker väldigt mycket om vår flagga. Den har varit med väldigt länge.

Och vi håller med. Den är SNYGG. Och KULT!

Profiler vid bassängkanten, del VII



Här är hon inte vid bassängkanten. Än. Men Birgitta Lindström kommer att vara vid bassängkanten SAMTLIGA tävlingspass under SM som tävlingsledare.

- Kommer det inte att bli jättejobbigt i den här värmen? undrade vi.

- Åh, jag har tränat, svarar Birgitta lugnt. Jag har tränat på Öland genom att ligga i solen och läsa och dricka vatten.

Egendesignade klubbdräkter



Barbro på Freker berättar om höstens nyhet som är att man kan designa sin egen (klubb)baddräkt. Och det är inte något som är påtryckt eller påsytt, utan mönstret ingår i tyget!

SK Lödde på plats!



SK Lödde har också ett tält i den tältstad som vuxit upp på Tinnis under de senaste dagarna. Egen massör har man med sig, naturligtvis.

Svenska Simförbundet blickar ut



Svenska Simförbundet kommer att från sitt tält ha bra utblick över tävlingsbassängen och badsjön i Tinnis.

TYR



Hans Chrunak hälsar välkommen in att titta närmare på TYR-sortimentet under SM.

Profiler vid bassängkanten, del VI



Den här killen simmar 50 fjäril i morgon. Förra åren simmade han också 50 fjäril. I Norge. Och blev Norsk Mästare! Killen heter Erik Dorch.

Linköpings Allmänna Simsällskap



Så här glada är Linköpingssimmarna över att få välkomna resten av Simmarsverige till ett SM på hemmaplan!

Vem vill hamna på prispallen?



Skulle sitta fint att få stå här och ta emot den samlade publikens jubel, tillsammans med diverse medaljer och andra presenter? Ett  tips är att "Simma fort så får du en bra tid" som Hans Chrunak sade.

Och till prisutdelningen har vi naturligtvis tagit bort diverse verktyg som ligger i vägen...

Första SM-guldet



Det här är dagens gladaste kille. Visst syns det på bilden?

Robban Jonsson från SKK har nämligen varit med i SM-golfen i alla de 9-10 år som den har funnits. Och han har hamnat på alla möjliga placeringar mellan tvåa och sist.

Tills idag.

Tills han idag på SISTA hålet lyckades avgöra mot Simförbundets Berth Johansson.

GRATTIS - JÄTTEGRATTIS - till segern!

Snyggaste gänget på SM?



Va? Är det fransmän på ett svenskt mästerskap?

Man skulle kunna tro det vid anblicken av dessa mycket prydliga herrar från Ystad Simsällskap.

- Det är kul att hitta på något. Det ökar gruppkänslan och höjer stämningen. Vid GP-finalen gick vi klädda i kostym och balklänningar. Det var väldigt varmt! Och i den här gången firar vi också att vi har hela 16 stycken simmare med tillSM. Så många har vi aldrig varit förut!

Profiler vid bassängkanten, del V



Petter Stymne simmade in i Tinnisbassängen redan som fyraåring. Hans farmor och farfar kommer nämligen från Linköping och han hälsade ofta på här.

- Därför känner jag mig nästan som hemma i den här bassängen, säger han.

Damerna har äntligen fått på sig kläderna



Någon som minns de genomskinliga damerna som svävade omkring utan kläder? Här är de igen, men nu har de fått på sig kläder. Damen till vänster bär en LZR RACER, om det var någon som undrade hur en sådan ser ut.

Startområdet - nu ÄNNU bättre!



Det är väl ingen som missat att det är SIM-SM? I Linköping? 1-5 juli 2009?

Profiler vid bassängkanten, del IV



Att möta Lars Frölander på ett SM är som att möta solen. Han är bara så där mysigt glad och ler så där som bara han kan. När jag frågar honom varför han ler så svarar han: "Varför inte? Det är ju underbart väder och det är SM. Kan det bli bättre?"

Och det kan det ju inte. Så jag ler jag också.

Så kan man också använda en badmössa



Att åka i öppen bil är mycket skönt när det är mycket varmt. Men det kan ha sina sidor - det blåser en hel del och man får håret i ansiktet och i ögonen. Mycket irriterande. Men är man simmare löser man det hela galant! Man tar helt enkelt på sig en badmössa!

Hur mycket godis som helst



Nej, de här killarna och tjejerna ska INTE äta upp alltihop själva. De bär de bara de tunga lassen till kiosken, som skymtar i bakgrunden. Så du som ska besöka SM och vet med dig att du kan bli lite godissugen - du behöver inte köpa på dig något förråd innan - det finns att inhandla på plats!

Vi ska sjunga in SM



Therése Engström har ett förflutet... som simmare i Linköpings Allmänna Simsällskap men är numera tränare i samma simklubb. Therése har också varit Linköpings Lucia. Hon ska sjunga Nationalsången på SM-invigningen tillsammans med...



... Jonas Sandell von Boisman som är simmare i Linköpings Allmänna Simsällskap. Under de följande dagarna kommer Therése och Jonas att turas om att leda nationalsången vid kvällarna finalpass.

Tältstaden växer fram



Rentatent packar upp ett sprillans nytt tält i skuggan under de lummiga träden på Tinnis.¨



Tältstaden med diverse olika försäljningstält växer fram.

Vad många de är i Swimshop!


IC Control på plats



Det vore ju inget SM om inte IC Control fanns på plats. Här är det Erik och Peter som kollar starthögtalarna. IC Control är  alltså det företag som sköter tidtagning och resultatrapportering. Du hittar alltid tidtagning från aktuella simtävlingar på www.livetiming.se. Längst upp till höger på sidan finns en meny där du kan välja den simtävling som just du är intresserad av.

Gabriella intervjuas



Pressen i arbete: Här intervjuas Gabriella Fagundez av Östgöta Correspondentens Per Bergsten. Gabriella har också filmats för inslag som kommer att visas i 24 Corren (www.corren.se).

Massmedia måste ha det bra



Här kommer pressen att ha sina arbetsplatser under SM. Ja, fullt så luftigt som det ser ut blir det inte. Tältduken ska på för behaglig svalka och skydd mot eventuellt regn.  Direktsänd radio och TV kommer att särskilda platser.

Fika x 10



Ledarna i de gästande simklubbarna bjuds på fika tio gånger under SM. Sedan är det upp till var och en om man vill fika alla tio gångerna en och samma dag eller om man delar upp det lite...

Påsar, påsar, påsar...



Det är MASSOR med klubbar som ska delta i SM, närmare exakt 72 stycken. Här står alla klubbpåsarna i sekretariatet och väntar på att simklubbarna ska komma och registrera sin ankomst.

Vad som finns i påsarna? Ja, en hel massa information om såväl SM och Linköping förstås, men också matbiljetter och annat smått och gott.

Linda fixar webb-TV



Linda från Stångåstaden visar för Micke Holmertz hur programmet till webb-TV-sändningarna fungerar. Vi planerar nämligen att sända hela SM-festen live på internet. Det enda kruxet är att det är svårt att få till en stabil internetuppkoppling på Tinnis. Det finns nämligen inte bredband framdraget till badet och 3G-nätet är inte alltid stabilt, särskilt inte när flera tusen personer samlas på ett och samma ställe och nästan varenda kotte har en 3G-telefon i fickan.

Men vi jobbar på det! Håll tummarna för att det ordnar sig med tekniken så att vi får bra livesändningar med rörliga bilder. Se LASS hemsida, www.lass.se så hittar du senaste information om webb-TV-sändningarna.

Kom ihåg att dricka, grabbar!



Ovanpå omklädningsrummen, mitt under den gassande solen, med begränsade möjligheter att öppna fönster, kommer tävlingssekretariatet och speakrarna att husera. De kommer att få en riktigt varm arbetsmiljö under de fem SM-dagarna. Kom ihåg att dricka ordentligt med vatten grabbar!

VIP-tältet på Tinnis



Som en medeltidsborg med de svenska flaggorna fladdrande i vinden tronar VIP-tältet över serveringen på Tinnis.



Och så här ser det ut inuti dagen innan SM. Vilka som ska vara här? Jo det är främst sponsorer och samarbetspartners till SM, som i lugn och ro får VIP-behandling i form av extra information och service. Ju mer kunskaper man har desto intressantare blir ju sporten.  Vi som är aktiva inom simningen vet ju redan att simning är en actionfylld och spännande idrott och vi hoppas nu kunna hjälpa våra samarbetspartners att bli ännu mer positivt inställda.

Rekord-SM i simning

Det första rekordet i SM i simning kom redan den 17 juni som var sista anmälningsdag till tävlingarna.

- Det är 72 klubbar som har anmält sig till Sim-SM i Linköping, säger SM-generalen Mikael Holmertz.  Det blir sammanlagt 1 482 individuella starter och 184 lagstarter. Så många har aldrig deltagit i ett SM förut.

När nu SM arrangeras i Tinnerbäcksbadet i Linköping är det för första gången sedan 1954. Anledningen till att Linköpings Allmänna Simsällskap och Linköping inte kunnat vara värdar för större tävlingar under senare år har varit att Simhallen och Tinnerbäcksbadet inte uppfyller kraven för mästerskapstävlingar .

- Tack vare att badsjön i Tinnis nu är uppvärmd kan vi ha in- och avsimningsbanor bredvid tävlingsbassängen och därmed har vi blivit godkända som arrangörer, säger Mikael Holmertz.

Till SM kommer många av simningens stora namn. Förutom hemmasimmarna Lars Frölander, Marcus Piehl och nyförvärvet Gabriella Fagundez kommer även exempelvis Therese Alshammar, Stefan Nystrand och Sarah Sjöström.

- När nu svensk simnings världsstjärnor gästar Linköping hoppas vi på att Linköpingsborna tar chansen att se högklassig simning på nära håll.

LASS satsar också på en riktigt spektakulär invigning av evenemanget med pyroteknik, dans och överraskningar.

Inte sedan 1954...

... har ett SM i 50-metersbassäng arrangerats i Linköping. I alla fall står det så i Wikipedia. Anledningen till att större tävlingar inte har arrangerats i Linköping på senare år har varit att anläggningarna inte håller måttet, bland annat har det inte funnits in- och avsimningsbanor i anslutning till 50-metersbassängen i Tinnis.

Men i år är det andra bullar! Från och med 2009 är badsjön uppvärmd, och det innebär att vi kan lägga in- och avsimningen i badsjön! Naturligvis kommer även Träningsbassängen med 25-metersbassäng inne i Simhallen att hållas öppen för deltagarna i Sim-SM, och dit är det en promenad om några hundra meter utmed badsjön.

SM-vädret: 25- 30 grader, mestadels sol

Surfar man runt på de olika vädersajterna upptäcker man snart att onsdag-fredag kommer att vara riktigt varma och övervägande soliga. Gällande lördag-söndag kan det möjligen bli aningen svalare och lite molnigare, men det kan kanske vara det som piggar upp både simmare och publik, så att det blir riktigt bra simningar med riktigt aktiv publik även mot slutet av mästerskapet.


Länk till yr.no  - en bra vädersajt.


Profiler vid bassängkanten, del III



Tobias Törnström och Astrid Armgarth, bägge från LASS, rockar loss under uppvärmningen.

Stora partytält



En hel låda med delar till ett stooooort partytält. Var finns bygginstruktionen?



Det börjar likna något.

Uddevalla andra klubben på plats



VÄLKOMNA till SM i Tinnerbäcksbadet, Linköping!

Profiler vid bassängkanten, del II



Sol i sinnet, sol över Tinnis och snart är det SM. Vad kan man mer begära?

Namn: Marcus Piehl
Född: 1985
Familj: Sambo
Tränar: 5 gånger i veckan
Framgångar: 3 EM-guld, 1 VM-silver, 1 VM-brons, 1 EM-brons
Äter: Allsidigt, det vill säga massor av allt, inte minst grönsaker.
Simmar helst: 50 och 100 frisim, 50 fjäril och lagkapper.

- Jag började simma som åttaåring i LASS. Jag har vunnit och tagit medalj på en hel del tävlingar sen dess. Jag hoppas att SM på hemmaplan inte blir ett undantag! 


Genomskinliga damer som svävar i luften



I en av de blivande försäljningsmontrarna hittade vi denna spännande installation. Genomskinliga damer som liksom svävar i luften. Förhoppningsvis kommer de att få bära baddräkter av senaste modell så småningom.

Jönköping första klubben på plats



Jönköpings var första simklubb på plats på SM-området i Tinnerbäcksbadet och kunde därmed välja den bästa platsen till sitt simmartält.

Startområde och prispall



Så här ser startområdet ut idag måndag.



Stefan Holmertz från Lithoteknik visar stolt upp banderollen som ska sitta bakom startpallarna.

Deltagarläktarna på plats inför SM



Runt bassängen, ut mot badsjön byggs deltagarläktarna upp.


Startlistan för SM

Vilka kommer att simma i SM? Ja, det får du reda på om du läser i startlistan.  Där ser man vilka simmare som är anmälda i vilken gren, och hur de är rankade sinsemellan i förhållande till den bästa tid de gjort under det senaste året.

Själva SM-tävlingarna 1-5 juli simmas sedan i både försök och finaler.

Varje förmiddag, med start kl 10.00, är det JSM-finaler och SM-försök.
Det innebär att redan under förmiddagen blir placeringarna i JSM (de som är 20 år eller yngre) klara. Samtidigt simmas försöken till SM-finalerna på kvällen. Det innebär att de simmare - både juniorer och seniorer - som har de sexton bästa tiderna under förmiddagens försök går vidare till SM-finaler på kvällen.  När det gäller längre sträckor, exempelvis 400 m och uppåt, är det dock lite annorlunda regler eftersom det kan bli lite väl tufft att simma så långa sträckor flera gånger om dagen.

På eftermiddagarna kl 18.00 (kl 17.00 den 5 juli) är det festliga SM-finaler.
Det innebär att de som simmat snabbast under förmiddagen gör upp i A- och B-finaler. Den snabbaste tiden vinner naturligtvis! Det blir också prisutdelningar för både JSM och SM.

Nödvändigt med rekord i Linköping

Hans Chrunak, som tidigare varit mångårig svensk förbundskapten inom simnnin, skriver på SVT att han hoppas på riktigt fina simningar från våra VM-simmare vid SM i Linköping.
"Jag tänker på de nyss avslutade tyska mästerskapen där det haglade nationsrekord och spetsades med både europarekord och världsrekord. Det har hänt vid ett antal SM att det slagits europa- och världsrekord."

Läs Hans Chrunaks inlägg här.

Profiler vid bassängkanten

Runt den blivande SM-bassängen hittar vi en hel kända ansikten.



Först och främst Anders Holmertz, en av svensk simnings riktigt stora som på söndagen passade på att träna tillsammans med LASS elitgrupp. Anders cyklade nyligen Vätterrundan tre gånger. Först i pingsthelgen som uppvärmning, sedan Halvvättern 7 juni och slutligen själva Vätternrundan 12 juni.


... och så allas vår Konrad Ekström, även känd som Korres Frakt under SM. Unge herr Kindstrand passar på att åka med.


SM-affischen



Så här ser SM-affischen ut som sitter på tavlor i Eurosize över hela Linköping.

Nu är Tinnis vårt!

Från kl 18.00 idag disponerar vi i LASS över 50-metersbassängen och området runt omkring i Tinnis. Nu startar bygget inför SM i simning med full fart!



Här är den blivande prispallen på väg. Det är Weine som kör traktorn som drar in släpet som snart kommer att byggas om till prispall och scen!



Korres frakt kommer att lösa många fraktproblem under SM-tävlingarna. Det är Korre, dvs Konrad, som sitter vid styret.



Även SM-generalens son hjälper gärna till att hålla ordning på alla bräder som behövs.



Här läggs de nya tävlingslinorna i bassängen. De är som sagt splitter nya, de är tjocka, de är snygga och de är övervägande i färgerna gult och grönt.



Simmarkillar i svarta badmössor



Fyra av LASS elitsimmare provar de nya badmössorna.

29 grader i skuggan

... svettigt väder för killarna som börjar bygga på taket på Tinnis omklädningsrum. Här ska det bli bland annat speakerplats, tävlingssekretariat, VIP-tält och pressrum så småningom.


Nere brevid bassängen ligger de slitter nya tävlingslinorna färdiga att läggas i.

Här ligger de splitter nya tävlingslinorna och väntar på att läggas ner i Tinnis 50-metersbassäng.

I och runt badsjön på Tinnis är det fullt med folk. Snart ska det bland annat bli avsimningsbanor här ute.


Tinnis före SM

På onsdag startar SM i simning. Tinnerbäcksbadet i Linköping ser fortfarande ut så här, men under de närmaste dagarna kommer det att hända saker; läkare ska byggas, sekretariat, VIP, tält och presstält ska byggas ovanpå befintliga byggnader, prispall ska iordningsställas, storbildsskärm sättas upp. Och mycket mer.

SM i simning i Linköping 1-7 juli

Här kommer lite smått och gott om förberedelser, händelser, människor före, under och efter SM i simning. De rent sportsliga kommentarerna hittar du via Svenska Simförbundets mästerskapssida

RSS 2.0