TACK för allt beröm!

Vi är JÄTTENÖJDA! Inte bara för att vi för jag-vet-inte-för-vilken-gång-i-ordningen-det-är-nu vi vann hela SM totalt, utan främst för att det blev ett så otroligt genomlyckat arrangemang. Och det är inte bara oss i arrangörsklubben LASS som det beror på - det beror till stor del också på alla er kära besökare och deltagare som med härlig, positiv och vänlig stämning bidrog till att arrangemanget blev en sådan fest!

Här är några av lovorden som jag hittat på nätet:
 
Så här sade Thomas Jansson, förbundskapten i simning i sin blogg på www.simforbundet.se
 "Låt mig först säga att det var ett kanonställe att ha SM i Tinnerbäcksbadet, vilken härlig miljö med alla gröna ytor, den lilla sjön. Linköping hade dessutom vänliga och proffsiga medarbetare och man hade många nya inslag i SM-menyn. Tack alla vardagshjältar för ett bra arrangemang. Hoppas ni snart arrangerar SM igen."

Och så här sade Bosse Hultén, som har hand om www.simma.nu samt Simförbundets Mästerskapssida och är simkommentator på Eurosport:
"Lass har gjort ett kanonjobb. Det är helt klart. Jag tror att det mesta funkade bra eller bäst. Det är bara att gratulera. Där får Malmö tufft att överträffa nästa år. Till och med vädret hade man fixat och det är ju som bekant inte helt fel. Allt blir så mycket enklare då."

Och så Dennis Fredrikssonwww.simsport.se:
"Vilket grymt arrangemang LASS bjöd på under SM-veckan! Det klart bästa SM-arrangemanget jag någonsin har varit på. Proffsigt ut i minsta detalj. Personligen tycker jag att det sattes en helt ny standard för hur ett SM kan planeras och genomföras. Jag kommer inte på något som jag upplevde felade, trevligt bemötande överallt, bästa maten, smällare mm... ja listan på superlativ kan nog göras hur lång som helst. Att de sen hade vädergudarna på sin sida bidrog givetvis. Det blev en härlig utmaning till MKK som nästa år skall köra SM!
Välregisserat lyckades också LASS extra bra i baljan som hemmaklubb. Det där är skitkul vet jag av erfarenheten sen vi arrangerade JSM i Uddevalla ifjol. En annan klubb som övertygade var givetvis HS. Deras utveckling senaste två åren är rent makalös och rolig att bevittna. Grymma var ju också Jönköpings och Södertörns simmare som producerade kanonresultat gång efter annan! Även Täby visade en härlig glöd. Men årets SM var ändå LASS hur man än vänder och vrider på det, det är bara att läsa resultaten så kommer man till den slutsatsen."

Det är egentligen rent otroligt...

... så många svenska rekord som slogs under SM-dagarna!

Hela 38 stycken - 10 seniorrekord och 28 juniorrekord!

Inte undra på att det var många saluter som sköts över badet när rekorden saluterades! Dock blev det inte så många som 38 saluter, för flera av rekorden slogs under förmiddagssimningarna, och saluterna sköts bara om det blev något rekord under de ca 1,5 timmar som eftermiddagspassen tog.

Se fler inlägg?

Klicka i högermenyn på exempelvis "Arkiv juli".

Vi hade i alla fall tur med vädret



SM-tävlingarna hade verkligen tumme med vädergudarna. Det börjare varmt och varmare, och avslutades i ganska behagligt väder. Vi hade till och med tur den dagen våldsamma åskväder drog fram över södra Sverige. Vi hörde åskan på avstånd men den drabbade aldrig centrala Linköping så att vi behövde avbryta tävlingarna.



Så här ser Liköpingshimlen ut dagen efter SM.

Ett par timmar efter tävlingens slut



En snart fd tävlingsgeneral övervakar iordningsställandet av badet.



De tält och golv som använts för sekretariat och presstält tas bort.



Många av plankorna kan återanvändas.

Det börjar likna ett vanligt bad igen

Under fem dagar har Tinnerbäcksbadet varit arenan för SM-simningarna. Nu ska det återställas så att det blir "ett vanligt bad" för allmänheten igen.

Och det går fort!

Bara ett par timmar efter det att sista prispokalen delats ut är det mesta bortplockat. Det myllrar av människor överallt. Det ser smått rörigt ut men är i själva verket välorganiserat ungefär som en myrstack, alla har sina speciella uppgifter och verkar veta precis vad de ska ta med sig och vart de ska gå med det.



Prispallen rivs.




Läktarna ut mot badsjön monteras ner.



Den gröna mattan på startområdet rullas ihop. Den är blöt, både av vatten från bassängen och av det regn som så lägligt kom igång strax efter det att SM avslutats.



Här myllrade det nyss av simmarliv, nu är alla simmartälten borta.



Presstältet monteras ner.



Plattorna tas upp.



Tinnis börjar återfå det utseende badet hade för ungefär en vecka sedan.

Tinnis återställs



Tidtagningsutrustningen plockas bort.



Scoreboarden demonteras. Här behövs många starka armar.



Parasollerna fångas in och bärs bort.



Tidtagningsplattorna plockas upp ur bassängen.



Salle har kommit hem från Power Meet i Västerås och plockar ïhop ställningen som scoreboarden var monterad på.



Pyroteknikerna plockar ihop det sista av sin utrustning.



Patrik på väg mot nya höjder.

När alla vännerna har gått...



Nu är det inte många av våra gäster kvar. Vi hoppas att ni snart kommer tillbaka - vi saknar er redan! Det har varit så  jätteroligt att få göra ett SM tillsammans med och för er.

Äntligen! Sa tävlingsläkaren.



Det här är Lars Palm, en av de två tävlingsläkare som tjänstgjort under helgen. Han har fått rycka in gällande både det ena och det andra. Men just nu är han som lyckligast! Han har nämligen blivit tilldelad en skruvdragare.

- Äntligen är jag i mitt rätta element, sade Lars.

Tävlingsgeneralen lyckligt leende



Han har hållit i alla trådar och han har också dragit i många av dem. Det är många månaders slit och det har resulterat i ett MYCKET upppskattat SM-arrangemang.

Nu kan du pusta ut lite, Micke! Det har du verkligen förtjänat!

Tävlingsledaren har också klarat alla tio passen



... och jag tycker att Birgitta Lindström faktiskt ser ÄNNU fräschare ut nu än när hon började för fem dagar sedan!

Fast det har gått fem dagar av SM

... är Susanne fortfarande lika glad som hon alltid är.




Så här ser hon ut framifrån.



... och så här ser hon ut bakifrån.

Han fick ja!



Så här glad blev han som snällt frågade om han fick alla tomflaskorna. Och fick ja!

LASS bästa klubb



... och summa summarum framgår av bilden.

STORT TACK till alla som varit funktionärer, ledare, simmare, deltagare på annat sätt, deltagande - ja ALLA som på NÅGOT sätt varit inblandade i det här Svenska Mästerskapet! Det har varit fem underbart roliga dagar. Hoppas att vi ses på simtävlingar runt om i Sverige snart!

Nu är det min tur!



När alla simningar var avklarade blev ett parasoll så simsuget att det hoppade i bassängen och mycket graciöst seglade iväg mot prispallen.

Herrarna klär på sig

... inför de avslutande lagkapperna i 4 x 100 frisim.







Simdräkterna är som sagt SMÅ, och man behöver verkligen hjälp med att få ihop dragkedjan.


Dagens vinnare av SWATCH-klockan



Det var vi som vann klockan från IC Control!

IC Control är de som sköter tidtagningssystemet och resultatrapportering från SM-tävlingarna. Resultaten ser du via Live-Timing.

1-0 till LFC i 58:e minuten

Ja, ja, det är inte simning, men det är ju ett evenemang bara hundra meter bort, så då bevakar vi väl det också!


För er som inte är så inne på det här med fotboll kan jag berätta att Linköpings Football Club är ett MYCKET duktigt damfotbollslag. 


Muskeln gick av!



Häromdagen simmade Jacob Dorch medleylagkapp och hade ansvaret för bröstsimssträckan. Det gick bra, riktigt bra, fram till vändningen, vändningen gick också bra, likaså de första metrarna på andra sträckan. Men när det var 35 meter kvar small det till.

- Det gjorde så j-la ont! säger Jacob. Jag förstod direkt att det var något som hade gått sönder. Men det var bara att bita ihop och simma färdigt. Och ändå fick jag en riktigt bra tid! Tänk om jag inte hade gått sönder, vilken tid jag då kunde ha fått!

Slutsimmat på detta SM för Jacob.

Tejpen du ser på bilden är Rehab-Tape.

Gustav filmaren



Här är han - killen som ansvarar för filmningarna till Stångåstadens hemsida så att  du som inte bor här i Linköping kan titta på simningarna om och om igen. Kolla exempelvis in Therese Alshammars lopp på 50 frisim. Hon andas bara en (1) gång!

Och kom också ihåg att det är tack vare SYSPartner som vi kan skriva blogg och visa live-TV!

Fotboll samtidigt på Folkungavallen



Samtidigt som tionde och sista passet av SM i simning avgörs på Tinnerbäcksbadet spelar LFC fotboll på intilliggande Folkungavallen. Man möter där Hammarbys damer och än så länge är det 0-0.

Riktigt livad sportsöndag i Linköping.

SVT laddar inför finalpasset



Hans Chrunak och Staffan Lindeborg laddar inför SM:s sista finalpass.

Kom ihåg att:

  • Du kan se alla finalsimningar live på Stångåstadens hemsida.
  • Det är SYSPartner som fixat till internetuppkopplingarna så att du kan se den här bloggen och live-filmerna.
  • Resultat och kommentarer finns på Simförbundets Mästerskapssida.
  • Du kan också följa finalen via Live-Timing. Klicka på den simtävling du vill "se" i övre högra hörnet.
  • Du kan få upp fler inlägg ur bloggen genom att klicka på exempelvis "Arkiv juli" i högermenyn.

Simmat klart!



Tove Törnström har simmar klart det hon skulle simma på SM och tittar nu på sista finalpasset tillsammans med kompisen Alexandra Wressle.

Fotografering



Så här fint ställer Ystads Mats Rosén och Tobbe Flodfält upp sig när de ska bli fotograferade.



... och så här fina blir de på bild.

Stilstudie av Sarah Sjöström



Vi hittade Magnus Kjellberg vid bassängkanten där han hjälper Sarah Sjöström och hennes coach Carl Jenner genom videofeedback..
 
- Simmar man på den nivå som Sarah gör måste man jobba mot perfektion. Man känner nämligen inte allting som man gör, men filmning är ett mycket bra hjälpmedel som ger extra spets så att man lättare förstå och komma tillrätta med tekniken.



Blev det bra så här? säger Sarah.

Som hon simmade!

Vi som var på plats i Linköping såg alla Therese Alshammars och Sarah Sjöströms fantastiska simningar på 100 m fjärilsim igår lördag. Men idag kan vi läsa i Aftonbladet att Therese trots att tiden är den femte snabbaste i världen inte kommer att simma distansen på VM. Synd. Hade varit mycket intressant att se.

Men för dig som missade att vara på plats kan du se de fina simningarna igen på Live-TV via Stångåstaden.

MKK hejar på



... sina klubbkompisar Katarina och Caroline i första heatet av 1500 m frisim för damer.

Fler autografjägare



Lars Frölander är flitigt uppvaktad av autografjägarna.

Bra utsiktsplats



... för att kolla in lagkapperna.

TRE rekord i samma gren under försöken!

Först var det Södertörn som slog nytt svenskt juniorrekord med 4:18.47

Sedan kom Helsingborg och slog det med 4:16.97

Och så avslutningsvis slog Täby svenskt rekord med 4:10.83

Tur för söndagssömniga Linköpingsbor att vi bara saluterar svenska rekord på eftermiddagarna!

På väg till träningen



Barbro från Freker är på väg till träningen. Hon tar med sig sina paddlar.

En hög med simmare



... ligger i gröngräset och spanar in herrarnas 800 m frisim. Det är Angelina, Amanda och Rebecka från Triton och Tony från Jönköping.

Nya generationens badmössor



Det är inte bara simdräkterna som ständigt utvecklas - detta gäller även badmössorna. Här visa Emma Piehl en av de senaste varianterna.

Det är ju mina shorts du har på dig!



... säger Klas Wirehn och undersöker noga de misstänkta shortsen.

Den är inte till mig



... förklarar Lotta Källsand när hon ber Lars Frölander att skriva sin autograf på programbladet.

Första JSM-loppet någonsin



... för Grim Sjöberg som är född 1995. Här har han just gått i mål efter 800 frisim.

Mera vatten, mera vatten!



Badsjön i Tinnis fylls kontinuerligt på ned nytt. fräscht vatten.

Om man frågar simmare...

... hur det har gått direkt efter ett lopp svarar de alltid med mungiporna nere: "Det gick inte så bra...".

Men sedan, när de har tänkt efter lite till säger de: "Det var nog egentligen rätt OK!" Och så ler de.



Här är det Elin Hardeland från Umeå som diskuterar sitt lopp på 50 m frisim med tränaren Anders Olsson.



Magnus Edlund från Ö-vik efter 100 m ryggsim.

Årets hyllningsvisa



Det är inte bara simmare som skapat kanske livsånga vänskapsband genom åren. Familjerna Bergström, Wede, Armgarth, Johansson och Hansson har kommit överens om att fortsätta att träffas fredagen under SM veckan även om ungdomarna skulle sluta simma. Kul!

Länk till årets hyllningsvisa: http://www.youtube.com/watch?v=xYSb6HaVeXs   

På bilden är det Staffan Bergström som sitter vid min dator för att ge mig länken.  Det är också han som spelar gitarr i videoklippet.

Sommarmorgon i Tinnis






Bucklorna



Så här ser de ut. De åtråvärda vandringspriserna, SM-bucklorna. Den lilla är för juniorerna och den stora för seniorerna.

På juniorsidan leder just nu Helsingborg (451)  före Linköping (373). Och på seniorsidan leder Linköping (1048,5) före Helsingborg (720).

Korgbärarna



Idag fick alla korgbärare varsin vattenflaska som tack för hjälpen under SM. De blev så glada att de genast sprang och hämtade sina korgar och ställde upp på bild.

Egen flagga



Det är inte alla som har en egen flagga. Men Petra Granlund har en.

Insim söndag morgon



Solig söndagmorgon och insim i perfekt väder. Hoppas att det håller i sig. Vädergudarna lovar nämligen regn och eventuell åska till finalpasset. Men de kan ju ha fel. Det har de haft förr. Hoppas, hoppas, hoppas...

Fildelning?



Klas Wirehn och Kristofer Johansson delar på samma musikfil.

Simförbundet simmar också in



- Jag säger inte att jag var först i mål, men du kom f-n inte före mig!

Bengt Jönsson, Sven von Holst och Peter Pettersson är också med och simmar in före SM.

Tränarmys i morgonsolen



Sista SM-dagen. Simmarna är i bassängen och simmar in. Och tränarna sitter vid bassängkanten i den tidiga morgonsolen och bara myyyyser.

SM-bilen



När det är SM så åker man i finbilen. Som är guldfärgad. Så är det bara.

Fakta: Pontiac GTO 1969. Ägare: Bloggösen själv.

Smoke on the water



Det här är rökmolnet över Tinnis badsjö efter det att Therese Alshammar slagit nytt svenskt rekord på 100 m fjärilsim på tiden 57.56 och Sarah Sjöström slagit nytt svenskt juniorrekord 57.87 på samma distans.

ALLA finalsimningar kan återupplevas igen och igen på Stångåstadens hemsida.

Hur ser man fler inlägg?

Många undrar hur man får upp fler inlägg ur bloggen.

Tips från coachen: Klicka på exempelvis "Arkiv juli" eller "Arkiv juni" i högermenyn...

Fortfarande fart i försäljningstälten



Det har gått nästan fyra dagar av  SM och det är FORTFARANDE full fart i försäljningsområdet!

Så här ska man INTE simma



... säger Mikael Holmertz, tränare i LASS.

Lågorna till SM-finalerna



För att göra det extra festligt har vi lågor vid inpasseringen till arenan inför SM-finalerna.



Här är manöverpanelen som Andreas Andersson använder för att styra gasollågorna.

Insim inför lördagens finaler



Konversation mellan simmare och tränare vid bassängkanten.



Så här glad är Jonas Jonsson från Varberg. Han tycker att det är härligt väder och att det är härligt att vara på SM!



Det här är Håna, Håkan Hertzmann, från Norrköping när han äter kaka. Under lunchuppehållet har han setts gå omkring på gatorna i Linköping som en helt vanlig man.



Pontus Palmqvist och Johan Runhage från Varberg.



LASS-tjejerna Sanna, Tove, Rebecka och Wilma tycker om varandra.



Simmarpojkar på rad.

Ännu mer salut



Andreas Andersson, pyrotekniker vid SM, har varit hemma och hämtat lite kraftigare doningar till de saluter som skjuts vid svenska rekord.

Så här såg polosekretariatet ut...



.. under matchen där Hellas tog sitt 26:e SM-guld!

SM-guld, SM-guld, SM-guuuuuuld!



Även i herrmatchen blev det samma segrare som i går, nämligen Hellas! Den här gången vann de med sex mål mot SKK:s fyra. Mesta målgörare i hela matchen var Hellas Mikael Axelsson som petade in tre bollar i motståndarmålet.

Hundar på SM



Det här är Ninja, som tittar på vattenpolofinalen mellan SKK och Hellas för fullt.



... och det här är en annan hund, som jag hittade utanför Täbys tält. Jag tror att den längtar efter sina mattar, inte minst efter Jossan!

Olidligt spännande

4-3 till Hellas...

Så här ser han ut



Rösten som ni hört så ofta men inte haft något ansikte till. Han heter Björn Geijer och han arbetar på Radiosporten. Och jag kan berätta att han är precis lika trevlig som han ser ut. Kanske ännu lite trevligare, när jag tänker efter, faktiskt!

Bla, bla, bla...



Här är herrarna som pratar mest under SM: Speakrarna Bosse Hultén och Hans Albrektsson samt Radiosportens Björn Geijer. 

LASS svenska mästare i vattenpolo!



Så här glada blev damerna på bänken i LASS vattenpololag när slutsignalen gick. Slutresultatet efter en mycket jämn och spännande match ända in i sista minuten blev 12 för Järfälla och 13 för LASS. Mesta målgörare i Järfälla: Sara Lidh med fem mål och i LASS Charlotte Eriksson som stod för sex mål.



Här är LASS tjejer under uppladdningen inför sista finalmatchen. Det var nämligen bäst av tre matcher som gällde, och eftersom LASS nu vunnit två av dem är det inte nödvändigt att spela fler för att utse de svenska mästarna.

Just nu pågår andra matchen av vattenpolofinalerna för herrar mellan SKK och Hellas. Just nu står det 2-2.

Linköpingsborna strömmar till



Lördag i början av juli. Soligt och skönt ute. Såklart att man går till Tinnis och tittar på SM i simning om man bor i Linköping! Entrén till förmiddagspassen är ju bara 20 kronor.

Så här ser en simdräkt ut

Rebecka Palm visar upp tävlingsdräkten LZR Racer. Som du ser är den rätt liten.

- Den är inte helt enkel att få på sig, förklarar Rebecka. Man får dra i de grå delarna, för de svarta är lite känsligare och går lätt sönder.

Det "grå" och det "svarta" består nämligen av olika material. Det grå är (ungefär) neoprenegummi, dvs inte vattengenomsläppligt och det svarta är (ungefär) vanligt baddräktstyg, dvs vattengenomsläppligt. De svarta partiernas uppgift är att släppa ut eventuell luft som samlats under dräkten, så att man inte får alltför mycket flythjälp. En godkänd baddräkt får nämligen inte lyfta mer än 1 Newton, dvs får inte ge mer än ungefär 100 grams lyftkraft. 


Och vinnaren är...



... Emilia Nilsson, som fick mottaga ÄSS-lägrets prestationspriset ur Thomas Janssons hand. Priset var SM-affischen med autografer i silver och guld av Therese Alshammar, Stefan Nystrand, Marcus Piehl, Gabriella Fagundez, Sarah Sjöström och Lars Frölander.

Thomas Jansson träffar lägerdeltagarna



Thomas Jansson, förbundskapten i simning, var avslutningstalare vid ÄSS simläger.

- Det är ju en jättebra idé att ordna ett läger i anslutning till stora tävlingar.

Han förhörde sig också om vad som skett under lägret (förutom simning, då) och lät lite smått avundsjuk när han fick höra att man gjort ett besök vid en Chokladfabrik. Cloetta ligger ju Ljungsbro strax utanför Linköping. Han påpekade att man dock inte ska äta alltför mycket godis.

- Men hur man äter riktigt och allsidigt behöver jag väl inte berätta? Det har väl ledarna redan sagt till er?

Alla barnen skakade allvarligt på sin huvuden.

- OK - då har ledarna något kvar att ta upp, log Thomas. 

Alshammar signerar SM-affischen



... som snart ska delas ut vid avslutningen av "De små grönas" läger, dvs ungdomssimmarna från Ängelholms simsällskap.

Mer om SIM-SM

Livetimingen finns här.

Resultat med kommentarer och bilder kommer också på Simförbundets mästerskapssida.

Och i eftermiddag kan du se tävlingarnas finalpass kl 18.00 via Live-TV på Stångåstadens hemsida. Dit kan du förresten gå redan nu och titta på de tidigare simmade finalerna. De finns arkiverade där.

Vi har fått korgen


Korgbärarna tar hand om simmarnas överdragskläder och placerar dem i korgtältet där simmarna sedan kan hämta dem.


SM-piercing



Jodå, även simmare kan ha navelpiercing.

Vi kollar på JSM-finalerna



Läktaren har torkat efter nattens regnande och Sandra, Johanna och Elin från Sjöbo simsällskap kollar in lördagens JSM-finaler. Solen tittar fram och det börjar bli riktigt varmt.

En hel sjö att simma av i



Här är det Wilma Ekström, Måns Hjelm, Nathalie Lindborg och Sarah Sjöström som SM-bloggen hittade mitt i avsimningen. Wilma gratulerar Måns till tiden 27.05 på 50 ryggsim.

Raceanalys direkt efter loppet



Här är det Cornelia Hanes som får omedelbar feedback när hon tillsammans med Niklas Ankartross tittar på inspelningen av loppet.

Bus i träningsbassängen



Fast det är ute-SM så måste man inte simma in och av utomhus. Träningsbassängen (25:a) inne i Linköpings Simhall är öppen för SM-simmarna.  Här är det Grim Sjöberg och Carl Holmertz som tar en kort paus från tävlingsallvaret och busar i Träningsbassängen.

De små i gröna badmössor



...är ett 20-tal simmare i tioårsåldern från Ängelholms Simsällskap som är här på SM-läger. De passar på att träna i SM-bassängen före insimmet på morgnarna och mellan simpassen på dagarna.

Massor med bilder

från SM hittar du bland annat här på Uddevallasims sida. Särskilt om ditt hjärta klappar extra varmt för simmare från Uddevalla.

De kom inte...

De närboende som lovat att komma och kasta alla sina blomkrukor i bassängen om vi skjuter en enda "svenskt-rekord-salut" till. Det hade annars kunnat bli en bra bild till bloggen.

PS. Vi har naturligtvis polistillstånd till både fyrverkerier och saluter. Om någon nu undrade.

Svårt att sitta still och se på simning?



Då kan du alltid gå till Barnhörnan som finns på SM-arenan. Där väntar Lena med allehanda lekar, spel och pyssel.

Vi är så stolta!



Karin Armgarth (till vänster):
 - Jag är så stolt över lillasyster Astrid som just har tagit bronsmedalj på 800 m frisim.

Astrid Armgarth (till höger):
- Jag är alltid stolt över min storasyster Karin.


 
Mårten Armgarth (i mitten) säger ingenting alls. Han bara ler stolt.

Hur man simmar fort



Det berättade Petra Granlund för den församlade journalistkåren vid pressträffen inne vid Träningsbassängen i Linköpings Simhall.

- Jag har lärt mig att kicka snabbt och långt, förklarade Petra och underströk att även om det var tufft lade hon hel tiden stor vikt vid dessa små, snabba kickar.

- Gör man för stora kickar så bromsar det nämligen antingen på ovansidan eller på nersidan, sade hon och visade med handen hur vattenmotståndet ökar.

- Man ska simma som en delfin, förtydligade förbundskapten Thomas Jansson. De jobbar också med snabba kickar med liten amplitud.

Ska du simma VM...



... kolla då så att du har det här märket på baddräkten, annars får du inte starta. Arrangörerna har en scanner med vilken de kollar att märket är det rätta. Snacka om märkesfixering.

SM:s störste gentleman



Ja, bilden blev suddig, men jag tog med den ändå för att visa SM:s störste gentleman. Det är Jonas Lundström från Helsingborg som håller paraplyet över Sandra Hafström så att hon inte ska behöva bli blöt i regnet.

Snyggt!

En otroligt vacker SM-arena



Så här tilltalande ser SM-arenan i Linköping ut från andra sidan badsjön. Just nu är det lunchuppehåll och dessutom regnar det, så därför är läktarna tomma. Men över badsjön svävar tonerna av "Dancing Queen" och jag känner hur ett stort leende sprider sig över hela mitt ansikte och jag dansar resten av vägen fram till bassängen. 

Hellas vann herrarnas första finalen i herrarnas vattenpolo



Den första finalen mellan Hellas och SKK blev ganska jämn, men Hellas gick segrande ur striden med siffrorna 7-6. Mesta målgörarna i Hellas var Mikael Axelsson och Alexander Vlastos med två mål vardera och i SKK var det Alexandru Dumitru som fick in två mål.

Av simning blir man klokare

Det har vi ju vetat allihop hela tiden men nu är det bevisat eftersom det finns i svart på vitt i Östgöta Correspondenten.

Så här ser polopublik ut uppifrån


... och så här ser polopublik ut uppifrån när det regnar


Halvtid!



Nu är det PRECIS halvtid i SM i Linköping. Fem av tio simpass är avklarade. Tävlingsledningen har också gjort hälften av sina pass och visst ser det strävsamma gamla paret Birgitta Lindström och Kent Wikström riktigt fräscha ut fortfarande!

- Det går hur bra som helst! understryker Birgitta och ser fram emot de kommande fem passen.

Vi återkommer och kollar läget hos Birgitta och Kent när tävlingen är över.

Första dammatchen klar!



Så här ser polodamerna ut när de spelar. LASS har gröna mössor och Järfälla har vita. Matchen slutade 12-5. I LASS var mesta målgörerska Karin Lidén med fyra mål och i Järfälla var det Malin Svenson med två mål. Och det åskar fortfarande i bakgrunden. 

Hoppas att den snart drar förbi. 

Håller sig åskan borta?



Samtidigt som damlagen - Järfälla och LASS - ställer upp sig inför den första finalen börjar hotande åskmoln torna upp sig. Meddelanden inkommer att två mil norr om Linköping är marken helt täckt av stora vita hagel. Jag går ut och cabbar upp bilen som står öppen utanför entrén till tävlingsbyrån. Matchen börjar...

Vilka blir svenska mästare?

På herrsidan var SoIK Hellas svenska mästare 2006-2007 medan SK Ran var det 2008.

På damsidan var Järfälla svenska mästare 2004-2006 medan LASS var det 2007-2008.

Vilka vinner i år?

Det vet vi om två eller tre dagar. Det är nämligen bäst av tre som gäller.

Vad är vattenpolo?

Vattenpolo är simidrottens lagspel med sex utespelare och målvakt samt sex avbytare. Måtten på en internationell spelplan är 30 x 20 meter med ett minimidjup av 1,8 meter men kan i andra lägre sammanhang spelas i alla typer av bassänger.

Matchtiden är 4 x 8 minuter, effektiv speltid med två minuters paus mellan perioderna 1-2 och 3-4 samt 5 minuters paus mellan period 2-3.

Bollens omkrets är för herrar 68-72 cm och för damer 62-68 cm. Målen är maximalt 3 meter breda och 90 cm höga räknat från vattenytan till ribbans underkant.

De båda lagen skiljer sig åt genom olikfärgade mössor med öronskydd. Tandskydd och suspensoar används av vissa spelare.

Linorna tas upp



För nu ska det bli vattenpolomatch i SM-arenan! SM-finaler där också!
Damer: LASS - Järfälla S
Herrar: Hellas - SKK

Salutrampen



Så här ser den ut. Rampen som man skjuter salut ifrån så att det ekar över hela Linköping när det slås svenska rekord. Igår torsdag blev det fyra gånger.

I fel tält



Här sitter Daniel Wramfors och myser. I fel tält. Han är nämligen från Trelleborg och sitter i Vellinge-Näsets tält.

- Det var ett så bra tält att sitta i, säger han.

Och nej, simmarna BOR inte i tälten när de är på SM i simning. De bor på hotell och använder bara tälten till att ta igen sig i mellan simningarna.

Simmare rakar benen



Ja, simmare rakar sig väldigt noga före loppen. Inte bara på benen utan det finns till och med personer som drar med rakhyveln över handflatorna.

- Varför då?

- Jo, för rakbladet tar inte bort bara hår, utan även det allra yttersta lagret med döda hudceller. Då ökar känsligheten, man "känner" vattnet bättre och ökar därmed möjligheterna att simma fortare.

Här är det Fannie Wallrud från Varberg som sitter utanför tältet och rakar benen.

Neptuns killar klär om i tältet



Som vi tidigare berättat om är det en ganska krånglig procedur att få på eller av sig simdräkten. Här är det Neptuns killar som klär om i tältet.

Härligt i skuggan



Här sitter Miranda Bånnsgård i den lummiga skuggan i simmartältstaden och kopplar av mellan simpassen med Rubiks kub.

Östgöta Correspondenten i arbete



Massmedieintresset för SM är stort. Här finns bland annat Helsingborgs Dagblad, Radiosporten, SVT, TT, SR Norrköping, Bildbyrån, Nordic Media, Sport 68, Nya Folkbladet, Bohusläningen, Jönköpings-Posten, Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten, Firstplay, TV4, Oskarshamnstidningen, DN, 24 Corren och Pressfoto.

På bilden är det Per Bergsten och Åsa Westerlund från Östgöta Correspondenten som går igenom det material som de hittills fått ihop, bland annat har hemmasimmaren Jonas Riffer just tagit JSM-guld i 100 fr med tiden 51.71. 

263

Så många personer är det som arbetar ideellt på under SM-dagarna. Det är tio tävlingpass under de fem dagarna och under varje pass är det närmare 90 funktionärer i farten på alla möjliga positioner. Fredag, lördag och söndag spelas dessutom vattenpolofinaler under lunchuppehållet, och där tillkommer också ett antal funktionärer.

De som ställer upp är i stor utsträckning föräldrar till ungdomar i tävlingsverksamheten. Funktionärsansvariga Zarah Lellky uppskattar att 95 procent av tävlingföräldrarna ställer upp, även de som har barn som inte är aktiva på SM-nivå. Sedan är det också exempelvis far- och morföräldrar, breddtränare som ställer upp utanför arbetstiden och andra simintresserade inom föreningen.

Det handlar inte bara om banpersonal - tävlingledare, bandomare, vändninskontrollanter, tidtagare med många flera. Det handlar också om alla idella krafter i tävlingsbyrå, biljettkassa, försäljning, barnpassning, presstält, korgbärare, VIP-värdar och mycket mera.

Som du förstår är det många som arbetar betydligt mer än ett pass...

Varför man ställer upp på detta? För att det är så otroligt ROLIGT att få vara med och arrangera ett SM på hemmaplan!

Smörgåsköket



På en så stor simtävling som SM arbetar hundratals funktionärer. För att de ska orka behövs kontinuerlig tillförsel av näring, bland annat i form av smörgåsar. De tillverkas här.

Den ideale simtränaren



Han heter Bengt Svensson och han kommer från Växjö. Och han är den ideale simtränaren. I alla fall ur tävlingsbyråns och sekretariatets synvinkel. Han lämnar nämligen in lagkappsuppställningarna i mycket god tid.

Mannen med miken



Vad vore ett SIM-SM utan Bosse Hultén? Han är en verklig proffsspeaker, och har varit med vid 77 SM-tävlingar. Han har till och med med sig en egen mikrofon. som han stolt visar upp. Jag misstänker att den är speciellt inställd för att fånga upp och förstärka de skånska diftongerna.  

SM:s yngsta medarbetare



Goddag, jag heter Ylva och är SM:s yngsta medarbetare. Just nu är jag lite trött för jag har arbetat i biljettkassan hela eftermiddagen. Jag har träffat väldigt många simintresserade människor, så det har varit väldigt trevligt och intressant.  

Det är jag som är nattvakten



Det var väl ingen som trodde att SM-arenan skulle lämnas obevakad på nätterna. Nej, det är flera personer som vakar och patrullerar. Weine är en av dem.

- Efter de här varma dagarna är det riktigt behagligt att gå omkring här på nätterna, säger Weine.

Tabberas i bullkorgen



Hela fyra svenska rekord senare var bullarna slut...

Bara sex kanelbullar kvar



... och samtidigt slog Emma Svensson nytt svenskt rekord på 50 m ryggsim; 29.07!

Det är ju min mamma!



... ropade Jacob Nordin som just hade kommit upp ur bassängen efter att ha simmat 50 m frisim när han såg vem som hade vunnit en klocka i Omegas publikutlottning.

Live-filmarna



Här är killarna som ansvarar för torsdagskvällens Live-TV-filmningar: Tobias Törnström och Gustaf Öhrling.

- Nu har jag fått en ny kamera, så ny funkar zoooooooomen, berättar Gustaf.

Så härmed tillkännages att samtliga konstiga zoomningar är Gustaf ensam ansvarig för, han kan inte längre skylla på kameran.

Julius siktar på SUM-SIM-guld 2020



Igår tog pappa Jakob Dorch SM-brons på 100 bröstsim. Julius tänker nå längre. Han tänker ta guld på SUM-SIM så småningom. Men vilken gren det ska ske i, det har inte Julius bestämt sig för än.

Sötast under nationalsången



... var damen i badsjön som stod blickstilla i givakt i vattnet medan Therese Engström sjöng nationalsången så vackert och innerligt som bara den svenska nationalsången kan sjungas. Intet öga var torrt.

Kanelbullarna går åt...



Så här många kanelbullar fanns kvar vid insimmets slut.

Inget världsrekord

... men väl en bra tid för Therese Alshammar på 50 m fjårilsim; 25.59, strax över det svenska rekordet.

Raceanalys



Nicky Lukic och Petter Larsson gör tävlingsanalyser av landslagssimmarna.

- Vi kan samla in fler parameterar än bara mellantider och sluttider när det gäller tävlingsloppen, förklarar Nicky. Bland annat kan vi i efterhand studera draglängd, frekvens och hur snabbt och hur långt man simmar under vattnet i starter och vändningar.

Live-TV och Live-Timing

Finalerna visas i både Live-TV och Live-Timing.

Live-TV
Sänds via Stångåstaden tack vare SYSPartners insatser. Du kan även titta på äldre pass under SIM-SM och därmed återuppleva de fina simningarna igen och igen.

Live Timing
Se scoreboarden som speakern ser den! Du hittar live-timing, heatlistor och resultatlistor på www.livetiming.se. Välj den simtävling du vill "se", exempelvis SM i Simning.

Simförbundets Mästerskapssida
Här hittar du så småningom resultat, kommentarer och tankar kring dagens försök och finaler.


Kalla drycker!



Vad är det som går bäst i serveringen? frågade vi.
- Alt som är kallt, blev det inte helt oväntade svaret.  

Journalister gillar kanelbullar



Så här ser kanelbullekorgen i presstältet ut. Nu. Men vi upptäckte igår att journalisterna verkligen gillade kanelbullar. Och Fanta. Ska bli spännande att se hur lång tid det tar innan den är tom...

Bertil gör oss glada



Bertil Wennberg är simtränare i Ängelholms Simsällskap. Och han har mycket gott att säga om uppbyggnaden av SM-arenan.

- Så j-la fint ni har gjort! Mycket imponerande. Men skulle inte publikläktarna gå ut över vattne t i badsjön också?

Jo, så var det tänkt. Men vi fick tänka om när vi såg den prislapp som var fastsatt vid de dykare som skulle placera stålplattorna i bottnen av badsjön. Under badsjön går nämligen själva Tinnerbäcken-bäcken i kulvertar, och det innebär att det är mycket känsligt med hur man placerar stora tyngder på badsjöbottnen.

Men jag är ju inne!

Den stora gallergrinden till Tinnis är stängd. Dessutom sitter en 50 x 80 cm stor skylt på grinden med texten:

SM i SIMNING
Biljettkassan öppnar kl 17.00
Biljettpris 80:

Badbesökare till Simhallen och Tinnis: Entré via Simhallen
Deltagare i SM i simning: Entré via Tävlingsbyrån


Och framför grinden så att den blockerar grindens öppning står en trottoarpratare (skylt) som också upplyser om att den här entrén är stängd för badgäster och at de är välkomna att gå in till badet via Simhallsentrén.

Vad gör badbesökarna då?

Jo, de flyttar på skylten. Öppnar grinden. Går in med alla sin badattiraljer. Muttrar över att det är simmare  och en massa andra saker ivägen. Och blir jättesura när vi soligt försöker förklara att just den här entrén är stängd, men att Tinnis är öppet för badsugna via Simhallsentrén.

- Men jag ÄR ju redan inne på Tinnis! Det här ska jag klaga på. Ni kan väl inte mena att jag ska gå ut om jag kommit in?

Suck i värmen.

Vad gör jag om bilden börjar frysa?

Så står det på Stångåstadens hemsida för Live-TV.
 
Och svaret ska vara: "Klicka på refresh-knappen".

Det skulle jag också vilja göra här på Tinnis. Här är det 28 grader i skuggan. Det är inte risk för att någon här fryser.

Live-TV ikväll

Via Stångåstadens hemsida kan du titta på finalerna i direktsändning här på webben. Det är SYSPartner från Mjärdevi i Linköping som sett till att internetuppkopplingen fungerar tillräckligt bra för att det hela (förhoppningsvis) ska gå störningsfritt.

Kan du inte vänta ända tills ikväll kan du via samma sida titta på gårdagens simningar igen! Och igen. De finns nämligen lagrade på sidan. Det är bara att klicka på länken och njuuuuuta! Gårdagens kameraman Gustaf Öhling vill dock skicka med den lilla brasklappen att eventuella underliga zoomningar inte är hans fel - det var ett litet problem med kameran. Tills ikväll hoppas han ha ordnat en mer välfungerande kamera.

Kolla också in Simförbundets Mästerskapssida för aktuella kommentarer och resultat.

Swimshop



Gamla LASS-simmerskan Emilia Nilsson i säljtagen i Swimshop-montern på SM i simning.

Våga vara vinnare!



Javisst!

Nystrand laddar



... inför försöken på 4 x 100 medley. Och visst - Neptun gick till SM-final med bästa tid - 3:49.43.

Dagens portioner av medaljer



Eftermiddagens portioner med medaljer är redan ihopplockade inför de kommande prisutdelningarna.

Livlig ström



Det är en livlig ström av simmare till den vägg där heatlistor och resultatlistor tejpas upp. Ni som följer det här på nätet kan få resultaten betydligt enklare - det är bara att klicka på www.livetiming.se och välja SIM-SM så "ser" du tävlingarnas resultat i realtid. Du kan också klicka runt och se heatlistor, resultatlistor och mycket mera.

Kommentarer hittar du via Svenska Simförbundets mästerskapssida.

Nära branten



SM-tältstaden ligger i en lummig träddunge. Det är en granska brant sluttning ner till SM-arenan på Tinnerbäcksbadet. Alltså är det många som står ovanför sluttningen - det är en idealisk utsiktsplats även om man inte ser storbildsskärmarna. Speakrarna Hans Albrektsson och Bosse Hultén hörs ju rätt bra så man är hela tiden uppdaterad på grenar, heat och resultat..  

Exklusiv förhandstitt på nya VM-kläderna



Om några minuter kommer kläderna inför VM i Rom att presenteras här på SM i Linköping. Men ni som följer den här bloggen får redan nu en exklusiv förhandstitt. Det är Marie Louise Bergh, kommunikationschef på Svenska Simförbundet, som håller upp VM-Tshirten.

Tältet i skuggan, utsikten fantastisk



Utsikt över tävlingsbassängen från ett svalkande simmartält. Just nu är det JSM-finaler på gång i bassängen. 200 medley. Och för den icke simmarkunnige betyder det att simmarna simmar alla fyra simsätten, 50 meter av varje, i ordningen fjärilsim, ryggsim, bröstsim och frisim.

Tävlingsbyrån i full fart



I tävlingsbyrån tas alla deltagande klubbar emot och får allehanda slag av information, matbiljetter och annat som man kan behöva under en simtävling. Här löser man också små och stora problem och förmedlar kontakter med tävlingsläkaren. Ofta blir det rena rama turisbyråjobbet, då det handlar om att berätta var och vad man kan göra i Linköping.

Här är det Täbys Peter Åkerberg som får lite uppdatering.

Ljuvlig, varm och solig insimsmorgon



Det börjar redan kännas mycket varmt. Härligt att vara simmare och kunna svalka sig i bassängen.

Så här ser det ut inuti SVT:s sändningsbuss



Han som sköter all teknik inne i bussen med den stooora antennen på taket heter Stefan Hedlund och jag kan berätta att han är en mycket social och mycket trevlig man. Synd om honom att han får sitta ensam i bussen medan hans kolleger från TV-sporten sitter i bussen bredvid och redigerar.
 


Och så här ser bussen ut utifrån. Den står parkerad på trottoaren precis utanför Tinnerbäcksbadets entré och nu håller vi allihop tummarna för att de inte får parkeringsböter i natt.

SM-hjältarna



Så här glada är killarna från SYSPartner från Mjärdevi i Linköping när de lyckades ordna en störningsfri  Webb-TV-sändning från SM i Linköping.

- Det kan ju inte vara svårt, undrar du.

Och det borde det ju inte vara. Om det inte vore så att just Tinnerbäcksbadet är en absolut bredbandsfri plats! Och 3G-nätet här pallar inte heller för Webb-TV-sändningar. Så uppdraget var egentligen omöjligt. Men de klarade det!

SYSPartner alltså! Gör IT enkelt  (eller nå´t sånt).

Nu kan du alltså följa SM-finalerna LIVE varje dag. De börjar kl 18.00 (söndag kl 17.00) och länken till simningarna hittar du via www.lass.se

Jansson jillade jinvigningen



- Det var en bra invigning av ett SIM-SM, slog Thomas Jansson fast. Det var fart och fläkt och jag gillade till och med fyrverkeriet trots att jag egentligen inte är så förtjust när det smäller.

Synd om Jansson, för varje gång det slås ett svenskt rekord så avfyras en rejäl salut från hopptornet här i Tinnerbäcksbadet. Hittills har Simon Sjödin från Neptun slagit nytt svenskt rekord i 200 m ryggsim. Det nya rekordet lyder på 2:02.19.


(Ja, jag vet. Den här bloggen skulle inte handla så mycket om sport. Men jag kunde inte låta bli.)


Inifrån presstältet



Så här ser Radiosporten ut när de arbetar. Lite snett bakåfrån. Det är Emma Igelström som har en rosa kofta på sig.

Uddevalla-bloggen



Bredvid mig sitter en kille. Han heter Håkan Fredriksson. Han skriver på Uddevalla Simsällskaps blogg. Du hittar den här.

Peter betyder klippa



... och det stämmer! Peter från Linköpings Ljud- och ljusservice är alltid en klippa och fixar SUVERÄNT ljud till alla våra simtävlingar här i Linköping

Invigningen!



Dansgruppen Da Flow från Linköping var som förväntat mycket fartfulla och rev ner massor med applåder efter sitt bejublade framträdande.



Ja det stämmer! Linköping HAR en borgmästare. Ann-Chatrine Hjerdt heter hon och hon berättade i sitt invigningstal att det är lätt att komma ihåg fakta om Linköping om man håller sig till formeln 5-4-3-2-1.

5. Linköping är Sveriges femte största stad
4. Fjärde storstadsregionen (Linköping och Norrköping bildar tillsammans fjärde storstadsregionen med mer än 450 000 människor inklusive 26 000 studenter i ett gemensamt universitet.
3. Gamla Linköping är Sveriges tredje största friluftsmuseum och har årligen över 500 000 besökare.
2. Mjärdevi Science Park är landets näst största teknikpark. Här finns cirka 250 företag och över 6 000 personer.
1. Sveriges simstad nr 1. 2007 och 2008 utsågs LASS till Sveriges Bästa Simidrottsklubb.



Fullsatt på åskådarläktarna på Tinnis!



Så här vackra var Therese Engström och Jonas Sandell von Boismann när de sjöng nationalsången medan den svenska flaggan hissades. Therese har varit simmare i LASS och är nu tränare. Hon har också varit Linköpings Lucia. Jonas är simmare i LASS.

Vi ska titta på SM-final!



Mona, Håkan, Viktor och Hanna kommer från Östra Harg. De ska titta på sin granne som ska simma 200 m ryggsim.

- Han simmade inte så fort i morse, säger Hanna sakkunnigt. Men det ska han ta igen i kväll!


Resultaten ser du på Simförbundets Mästerskapssida.


Pyroteknikerna gör sig redo



Andreas Andersson och Jens Olsson från företaget Pyrokonsult, kända från SM i fyrverkeri, kommer att ordna spännande effekter under såväl invigning som finalpass.

Startområdet under pass 1 av SM i simning



ser ut så här!

De bästa tejpningen



- Det här är en av de allra bästa tejpningarna, säger Roine från Rehabtape. Den är jättebra när det gäller att avlasta knäleden. Låt den sitta på i fyra-fem dagar. En del känner effekten direkt, medan andra känner effekten efter en-två dagar. Det går naturligtvis jättebra att duscha och bada med tejpen på.
 
Glöm inte att gå in på Svenska Simförbundets Mästerskapssida också! Här finns publiceras fortlöpande resultat och kommentarer.

Ikväll kan du förhoppningsvis titta på SIM-SM live. Länken dit hittar du via LASS hemsida www.lass.se

Partytältet med ballonger i taket



Här åker tävlingsdräkterna på. Bland de vanligaste berättelserna simmare emellan är hur man får AV sig simdräkten efter loppet. Den sitter nämligen MYCKET tight, och är inte alls behaglig att bära. Även om det kanske har tagit en halvtimme att få på sig dräkten vill man få av sig den betydligt fortare efter avslutat lopp.

Essenuoto



Även Essenuoto finns representerade i försäljningsdelen av Tältstaden vid SM i simning.

Södertörn vid tältet



Södertörn utanför sitt tält i simmartältstaden. Det är både skönt  och klokt att vistas i skuggan som det just nu är 24 grader i.

Den omtalade simdräkten



Så här ser den ut: Jaked - den omtvistade baddräkten. Först förbjöds den att användas i simtävlingssammanhang, sedan tilläts den nyligen då FINA (Internationella Simförbundet) gjorde en helomvändning. Elaka tungor säger att den kommer att förbjudas igen vid årsskiftet...

Full läktare redan på första förmiddagspasset



Det är första passet av tio på JSM och SM i simning är i full gång och läktaren är redan full med människor som hejar på sina favoritsimmare.

Ett tält fullt med korgar



Strax innan starten tar simmaren av sig sina överdagskläder och lägger i en korg. Här är tältet där alla korgar samlas, och simmarna alltså kan hämta sina kläder igen efter loppet.

Svenska Simförbundets Mästerskapssida

... om SM-simningarna i Linköping hittar du här. Här finns kommentarer och resultat kring de rent sportsliga fram- och motgångarna.



Profiler vid bassängkanten, del VII



Emma Igelström satsar på att göra den Svenska Klassikern nästa år. Tidigare har hon provat på Lidingöloppet, men nästa år blir det som sagt alla loppen; Vansbrosimningen, Lidingöloppet, Vasaloppet och Vätternrundan.

- Varför? Jag har slagit vad med en kompis, söger Emma.

SYSPartner



SYSPartner tillhör SIM-SM:s hjältar och idoler. Det är de som ser till att vi får fungerande intenetuppkopplingar.

Barnlotteriet


Ett speciellt lotteri för barn som kommer och tittar på SIM-SM har anordnats. Det finns också en speciell lekhörna med allehanda aktiviteter om det blir svårt att sitta stilla och titta på simning. 


Insimmet i full gång



Nattens regn har dragit bort och Tinnisarenan badar återigen i full sol.

RSS 2.0